Mors inntak av omega-3 reduserer risiko for utvikling av eksem hos barn

Tilskudd av omega-3 fettsyrer under svangerskapet kan betydelig redusere risikoen for at babyen skal utvikle allergi astma eller atopisk eksem.
Dette er funn fra den største studien som noensinne har blitt foretatt på effekten av omega-3 tilskudd til gravide kvinner. 700 gravide kvinner i Australia deltok i studien, der forskerene undersøkte om tilførsel av omega-3 fettsyrer kunne redusere immunoglobulin E assosiert eksem og matallergi hos barn. Immunoglobulin E (Ig E) er et antistoff assosiert med allergiske reaksjoner.

«Behandling med omega-3 (EPA og DHA) under svangerskapet reduserte andelen av spedbarn med atopisk eksem samt andelen av barn med allergi mot egg,» sier forskningslederen professor Maria Makrids ved Women´s and Childrens Health Resarch Institute, Australia

Dr Alex Richardson, ved Centre for Evidence Based Interventions på Oxford University, forklarer i en kommentar til forskningsrapporten at flere tidligere studier har vist at omega-3 tilskudd er essensielt for normal utvikling og fremtidig helsetilstand for det ufødte barnet.

“Disse nyeste funnene viser nå at omega-3 tilskudd under svangerskapet fører til en dramatisk reduksjon i andelen barn som lider av atopisk eksem eller egg-allergi. Dette bekrefter viktigheten av disse næringsstoffene for utviklingen av et sunt immunforsvar.”

I Norge blir ca 15-20% av barn født rammet av atopisk eksem. Dr Makrides forteller videre at det er disse barna som er mest utsatt for å utvikle astma og andre luftveisplager i skolealder.

Resultatet av denne nye studien gjenspeiler resultatet til en tilsvarende studie som ble utført i Sverige i 2009, hvor de fant ut at vordende mødre som ikke tok omega-3 tilskudd hadde hele 3 ganger større sjanse for å videreføre eksem til sitt barn.

I undersøkelsen i 2012 ble det brukt doser på kun 900mg omega-3 som tilsvarer i underkant av en teskje Omega Cure. I den svenske studien fra 2009 ble det brukt doser på 2,7 gram omega-3 (EPA+DHA), der var funnene enda mer dramatiske. Dette tyder på at høyere dose har en betydelig bedre effekt.

Dr Makrides forteller at omega-3 fettsyrer er en viktig bestandel i celleveggene i fosterets celler og demper inflammasjonen (betennelsen) som er årsaken til allergier og eksem. For at de skal studere langtidseffekten blir alle barna fulgt tett helt til 6 års alderen.

Catrin Furuhjelm ved universitet i Linköping som ledet den svenske studien i 2009 er meget fornøyd med at hennes resultat blir bekreftet av andre forskere. Fremtidige studier kan fortelle oss om det vil være nødvendig å bruke høyre doser enn 2,7 gram omega-3.

Vi anbefaler at alle gravide tar minst 2,7 gram omega-3 daglig, som tilsvarer 2-3 teskjeer Omega Cure. Dette er spesielt viktig dersom det er astma, allergi eller eksem i familien. Det er svært få omega-3 produkter på markedet som er trygge å innta i så høye doser, da de ofte inneholder for mye vitamin A. Dette trenger du ikke bekymre deg for med Omega Cure. Omega Cure er dessuten den ferskeste oljen på markedet som gjør at omega-3 fettsyrene lettere tas opp i kroppen.

Referanse:
Furuhjelm, C., Warstedt, K., Fagerås, M., Fälth-Magnusson, K., Larsson, J., Fredriksson, M og Duchén, K. 2009. Fish oil supplementation in pregnancy and lactation may decrease the risk of infant allergy. Acta Paediatrica 98 (9), s 1461-7.

Palmer, D.J., Sullivan, T., Gold, M.S., Prescott, S.L., Heddle, R., Gibson, R.A. og Makrides, M., 2012. Effect of n-3 long chain poly-unsaturated fatty acid supplementation in pregnancy on infants´ allergies in first year of life: randomised controlled trial. British Medical Journal 344 (184).